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DISSENTING OPINION 

CARPIO, J.: 

I vote to grant the motion for reconsideration filed by the 
Commissioner of Internal Revenue. 

The Decision dated 4 September 2012 grants to petitiOner a cash 
refund of P359,652,009.47. 1 This cash refund is supposed to be 
reimbursement for excess transitional input tax under Section 105 of the 
old NIRC [now Section lll(A)]. 

I base my argument on four grounds: first, petitioner is not entitled to 
any refund of input VAT since the sale by the National Government of the 
Global City land to petitioner was not subject to any input VAT; second, the 
Tax Code does not allow any cash refund of input VAT, only a tax credit; 
third, even for zero-rated or effectively zero-rated VAT-registered taxpayers, 
the Tax Code does not allow any cash refund or credit of transitional input 
tax; and fourth, the cash refund, not being supported by any prior actual tax 

The dispositive portion of the.:;. September 2012 Decision states: 

"WHEREFORE, the petition is hereby GRANTED. The assailed Decision dated July 7, 2006 of 
the Court of Appeals in CA-G.R. SP No. 61436 is REVERSED and SET ASIDE. Respondent 
Commissioner of Internal Revenue is ordered tO refund to petitioner Foti Bonifacio Development 
Corporation the amount of P359,652,U09.47 paid as output VAl' for the tirst quarter of 1997 in 
light of !he transitional input tax credit available to petitioner for the said quarter. or in the 
alternative, to tssue a tax credit cetiificate corn.:~ponding to such amount." 
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payment, is unconstitutional since public funds will be used to pay for the 
refund which is for the exclusive benefit of petitioner, a private entity.

Petitioner has no input VAT

In the present case, the law never imposed an input VAT on the sale of 
the Global City land by the National Government to petitioner. Not a single 
centavo of  input  VAT was paid, or could have been paid, by anyone in the 
sale of the Global City land since (1) the National Government is not subject 
to any tax, including VAT, when the law authorizes it  to sell government 
property like the Global City land; and (2) in 1995, the old VAT law did not 
yet  impose VAT on the sale of land and thus no VAT on the sale of  the 
Global City land could have been paid by anyone.  

Thus, since petitioner does not have any input VAT from its purchase 
of the Global City land, it cannot ask for refund or credit of any input VAT 
from the same transaction.

No tax refund or credit unless there is actual or assumed tax payment

A tax refund or credit of input VAT assumes a tax was previously paid, 
or in the case of the transitional input  tax, that the tax is  assumed to have 
been paid, whether actually paid or not.  In either case, there must be a law 
imposing the input VAT.   This can be inferred from the provision in Section 
105 that a taxpayer is “allowed input tax on his beginning inventory . . . 
equivalent to 8% . . ., or the actual value-added tax paid . . ., whichever is 
higher.”  The phrase “actual value-added tax paid” means there was a law 
imposing the VAT. 

Thus, the 8% transitional input tax credit in Section 105 assumes that 
a previous tax was paid, which in turn assumes there was a law imposing the 
tax.  Since there was still no VAT on the sale of land at the time, indisputably 
there could not have been any actual tax payment of input VAT on the sale of 
the Global City land.  Without  a law imposing VAT on the sale of the 
Global City land, there is no possibility of an actual or even assumed tax 
payment  of input VAT on such sale.   Hence, there can be no refund or 
credit of input VAT for no input VAT was, or could have been, paid.

No cash refund of input VAT, only tax credit 

The Tax Code does not allow a cash refund of input VAT, only a 
tax credit of input VAT.   Section 110 of the Tax Code provides:
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Sec. 110. Tax Credits - 

(A) Creditable Input Tax – x x x

(B)  Excess Output or Input Tax -  If at the end of any taxable 
quarter the output tax exceeds the input tax, the excess shall be 
paid by the VAT-registered person.  If the input tax exceeds the 
output tax, the excess shall be carried over to the succeeding 
quarter  or  quarters:  Provided,  however,  that  any  input  tax 
attributable to zero-rated sales by a VAT-registered person may at 
its option be refunded or credited against other internal revenue 
taxes,  subject  to  the  provisions  of  Section  112.  (Emphasis 
supplied)

Thus,  any  excess  input  tax  can  only  be  carried  over  to  the  “succeeding 
quarter or quarters.”   Unlike a tax refund or credit under Section 229 of the 
Tax Code, the input tax under the VAT system is not an erroneously, illegally 
or improperly collected tax but a correctly collected tax.  Being a correctly 
collected tax, the taxpayer has no right to refund or credit unless expressly 
allowed by law.  Section 110(B) does not allow a cash refund, but merely a 
credit of the input VAT against output VAT, and any excess of the input VAT 
can only be carried over to succeeding quarters until totally credited or used 
up.  To repeat, the Tax Code does not allow a cash refund of excess input 
VAT,  a  cash  refund  that  the  Decision  of  4  September  2012  actually 
erroneously granted to petitioner.

Transitional input tax expressly not subject to refund or credit    

The  transitional  input  tax  is  a  tax  assumed  to  have  been  paid, 
whether actually paid or not.  The Tax Code always requires substantiation 
for any refund  or credit of a tax, that is, the taxpayer must prove that he 
actually paid the tax.  The only exception is the transitional input tax, which 
is assumed to have been paid, whether actually paid or not. The transitional 
input tax is credited  against output tax in the concept of a reduction of tax 
liability,2 either to minimize the tax burden or as a tax incentive.  However, 
the  transitional  input  tax cannot  be  refunded  in  cash  because  such  cash 
refund will be a use of public funds for a private purpose.   If the taxpayer 
has  no  output  tax,  the  taxpayer  cannot  ask  a  tax  credit  for  the  unused 
transitional  input  tax  because  the  transitional  input  tax  merely  serves  to 
reduce the output tax, if there is any.  Thus, the Tax Code expressly prohibits 
any cash refund or tax credit of  transitional input tax in the case of zero-
rated or effectively zero-rated VAT registered taxpayers,  who do not have 
any output VAT.  Section 112(A) of the Tax Code:
2 This is akin to a tax credit for income taxes paid to a foreign government.  The law allows the foreign 

income taxes as tax credit against Philippine income tax, but the taxpayer cannot ask the Philippine 
government to refund such unused or excess tax credit.  The Philippine government never received the 
taxes paid to the foreign government. See Section 34(c)(3)(a) of the Tax Code.
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SEC. 112.  Refunds or Tax Credits of Input Tax. – 

(A)  Zero-rated  or  Effectively  Zero-rated  Sales.  –  Any  VAT-registered 
person, whose sales are zero-rated or effectively zero-rated may, within 
two (2) years after the close of the taxable quarter when the sales were 
made,  apply  for  the  issuance  of  a  tax  credit  certificate  or  refund  of 
creditable  input  tax  due  or  paid  attributable  to  such  sales,  except 
transitional  input  tax,  to  the  extent  that  such input  tax  has  not  been 
applied against output tax: x x x. (Emphasis supplied)

The  law  is  clear:  a  transitional  input  tax,  which  is  merely  an  assumed 
payment of tax and not an actual payment of tax, cannot give rise to a cash 
refund,  or even to  a tax credit  where the taxpayer has no output tax.   The 
reason is plain common sense.  A taxpayer who has not actually paid a tax 
cannot ask for its refund or credit.  Likewise, a taxpayer who has no output 
tax to offset a tax credit arising from an assumed tax payment   cannot ask 
the government for  a cash refund or credit, for to do so will  require the 
government to actually pay out public funds for a private purpose.

Public funds can only be used for a public purpose 

Without  any  previous  tax  payment  as  source  of  the  tax  refund  or 
credit, the tax refund or credit will be an expenditure of public funds for the 
exclusive benefit of a specific private individual or entity.  As ruled by this 
Court in several cases,3 this violates the fundamental principle that public 
funds can be used only for a public purpose.  

Section  4(2)  of  the  Government  Auditing  Code  of  the  Philippines 
mandates that “Government funds or property shall be spent or used solely  
for  public  purposes.”   Any  tax  refund  or  credit  in  favor  of  a  specific 
taxpayer  for  a  tax  that  was  never  paid  will  have  to  be  sourced  from 
government  funds.  This  is  clearly  an  expenditure  of  public  funds  for  a 
private purpose.  Congress  cannot  validly  enact  a  law  transferring 
government  funds,  raised  through  taxation,  to  the  pocket  of  a  private 
individual  or  entity.   A  well-recognized  inherent  limitation  on  the 
constitutional power of the State to levy taxes is that taxes can only be used 
for a public purpose.4  

Moreover,  such  refund  or  credit  without  prior  tax  payment  is  an 
expenditure  of  public  funds  without  an  appropriation  law.   This  violates 
Section  29(1),  Article  VI  of  the  Constitution,  which  mandates  that  “No 
3 Francisco Jr. v. Toll Regulatory Board,  G.R. No. 166910, 19  October  2010, 633 SCRA 470; Yap v.  

Commission  on  Audit, G.R.  No.  158562,  23  April  2010,  619  SCRA  154;  Strategic  Alliance 
Development Corporation v. Radstock Securities Limited,  G.R. No. 178158, 4 December 2009, 607 
SCRA 413;  Pascual v. Secretary of Public Works, 110 Phil. 331 (1960).

4 Planters Product, Inc. v. Fertiphil Corporation, G.R. No. 166006, 14 March 2008, 548 SCRA 485; 
Pascual v. Secretary of Public Works, supra.
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money shall be paid out of the Treasury except in pursuance of an 
appropriation made by law." Without any previous tax payment as source, 
a tax refund or credit will be paid out of the general funds of the 
government, a payment that requires an appropriation law. The Tax Code, 
particularly its provisions on the VAT, is a revenue measure, not an 
appropriation law. 

In sum, the grant of cash refund in the amount of P359,652,009.47 to 
petitioner is not authorized by law based on four grounds: first, petitioner is 
not entitled to any refund or credit of input VAT since the sale by the 
National Government of the Global City land to petitioner was not subject to 
any input VAT; second, the Tax Code does not allow a cash refund of excess 
input VAT, only a tax credit; third, even for zero-rated or effectively zero­
rated VAT-registered taxpayers, the Tax Code does not allow any cash 
refund or credit of transitional input tax; and fourth, the cash refund, not 
being supported by any prior actual tax payment, is unconstitutional since 
public funds will be used to pay for the refund which is for the exclusive 
benefit of petitioner, a private entity. 

Accordingly, I vote to GRANT the motion for reconsideration. 

Associate Justice 


